Beginnen met Human Design - Deel 1

Zo’n vijf jaar geleden - in de zoektocht naar zelfinzicht en persoonlijke groei - ontvouwde zich voor mij een fascinerende ontdekking in de vorm van een berekende Human Design birth chart te lezen in het midden van een slapeloze nacht.

Dit systeem, dat gebruikmaakt van astrologie, de I Tjing en andere spirituele tradities, werpt vandaag licht op ieders unieke blauwdruk en biedt onder meer mij en vele Human Design geeks een dieper begrip van wie we werkelijk zijn en waarom we als mensheid hier bestaan. Omdat ik het begin van deze ontdekking eerder overweldigend en verwarrend vond, heb ik besloten om stap voor stap Human Design uit de boeken te doen in een blogpost.

Of je nu aan het begin van deze intrigerende reis staat of reeds onderweg bent en graag even opfrist wat het allemaal inhoudt - laat ons samen beginnen.

Human Design is als een verborgen schatkaart, een geheimzinnig kompas dat je diep in je eigen wezen leidt. Het idee erachter is eenvoudig: bij je geboorte ontvang je een unieke energetische blauwdruk die jouw pad in dit leven bepaalt. Maar hoe begin je aan deze ontdekkingsreis?

Foto van Anne Callens

Wat is Human Design nu juist?

Human Design is een relatief nieuw holistisch systeem dat in 1987 voor het eerst gechanneld werd door Ra Uru Hu. Het systeem combineert eigenlijk oude esoterische wetenschappen met de moderne wetenschappen. Al deze wetenschappen geven verschillende manieren weer om het ritme en flow van het leven, universum en de essentiële plaats van de mensheid daarin te begrijpen. Astronomie, kwantum-fysica, biochemie, genetica, Chinese I- Tjing, westerse astrologie, vedische chakra’s en joodse kabbala vormen samen een nieuw holistisch systeem, als een synthese

Human Design wordt ook wel “the science of differentiation” genoemd.

Het is een wetenschap die zich louter focust op de uniekheid van iedere persoon, want we zijn allemaal op een unieke manier ontworpen of designed om door het leven te gaan. Je hebt een eigen blauwdruk of handleiding die helemaal bij jou en jouw persoonlijkheid past. Het toont jou de persoon die je altijd al bent geweest in zijn pure essentie. Het laat jouw talenten, kwaliteiten en energie zien die je allemaal met je meedraagt.

Bij Human Design wordt er voor iedere persoon een bodygraph gecreëerd op basis van de exacte geboortegegevens. De bodygraph is een visuele weergave van hoe jij op genetisch en energetisch vlak in elkaar zit. Met symbolen, lijnen en nummers brengt de tekening jouw energiestroom in kaart en toont ook in welke gebieden je van buitenaf beïnvloed kunt worden.

Bereken je Human Design birth chart 

Om je eigen Human Design birth chart te creëren, ga je naar een website die dit gratis voor je berekent. Ik raad hiervoor sites zoals Jovian Archive of Genetic Matrix aan. Met jouw geboortegegevens waaronder tijd en plek van geboorte, wordt je chart berekend. Vraag die gegevens aan je moeder of ouders, al kan je ook online je geboorteakte opvragen via jouw burgerprofiel. Als je eens met astrologie hebt geëxperimenteerd, dan zal dit gedeelte jou niet vreemd zijn.

Stap 1: Ontdek je Energietype

Vaak is het eerste dat je leest op je bodygraph in een tabel erboven of ernaast je Energy Type ofwel je energietype. Het energietype wordt bepaald op basis van het soort aura dat je hebt. Jouw aura of elektromagnetisch veld rond je lichaam werkt op een specifieke manier. Het heeft ook een ideale of best mogelijke manier om energie uit te wisselen met de mensen en wereld om je heen. Je hebt hier 5 mogelijke energietypes namelijk de Generators, Manifesting Generators, Manifestors, Projectors en Reflectors.

Dit zijn de types gerangschikt volgens percentage van de wereldbevolking. 

  1. Generators: ongeveer 37% 

  2. Manifesting Generators: ze maken ook deel uit van de Generator-categorie, dus het is moeilijk om een exact percentage te geven. Over het algemeen wordt geschat dat ze ongeveer 30-35% van de bevolking uitmaken. Dit betekent dat Generators en Manifesting Generators samen ongeveer 67-72% van de bevolking beslaan.

  3. Projectors: ongeveer 20% 

  4. Manifestors: ongeveer 9% 

  5. Reflectors: ongeveer 1%

Stap 2: Begrijp hoe je Strategie en Innerlijke Autoriteit werkt

Nu je je type kent, is het essentieel om te leren hoe je met de wereld moet omgaan. Elke type heeft een specifieke strategie en innerlijke autoriteit die je leiden in je besluitvorming. 

Strategie 

Strategie is de manier waarop je het beste energetisch kunt communiceren, m.a.w. hoe jouw aura communiceert met de wereld op een natuurlijke manier die het minste weerstand ervaart. Het volgen van de strategie die bij elk energietype hoort, zorgt ervoor dat je jezelf beschikbaar en openstelt om de juiste dingen aan te trekken. Denk aan uitnodigingen, inzichten, vragen en synchroniciteiten die je verder zullen helpen in het leven. Als je je strategie niet volgt, zal je veel meer weerstand ervaren en ook niet de juiste dingen aantrekken die jou in jouw ziel en bijhorend pad zullen ondersteunen.

Kortom, de strategie geeft informatie over hoe je de beste keuze maakt voor jezelf.

Strategie voor de Generators en Manifesting Generators is om te wachten en te reageren vanuit de onderbuik, in het Engels vertaald ‘to respond’. Voor de Manifestors is de strategie om te informeren en te initiëren. De strategie van de Projectors geldt dat ze dienen te wachten op herkenning en een uitnodiging. Reflectors hebben als strategie dat ze hebben te wachten met beslissen na een volledige (maan)(d)cyclus.




Innerlijke autoriteit

Authority ofwel je innerlijke autoriteit vertelt je hoe je het beste beslissingen kunt maken. Het is als een innerlijk kompas dat je raadpleegt om na te gaan of datgene dat je ontvangen hebt — dat nieuwe idee, die uitnodiging, (h)erkenning, een vraag, inzicht of synchroniciteit — juist voor je is om daar ook effectief iets mee te gaan doen of helemaal niet. Het is jouw juiste manier om te navigeren door de wereld en ook om af te stemmen met wat goed of niet goed voelt. 

Er bestaan zo’n acht verschillende autoriteiten die hier beknopt beschreven worden.

  1. Emotionele autoriteit: een groot deel van de bevolking heeft deze autoriteit en emotionele belevingen staan centraal voor deze mensen. Het is belangrijk voor hen om vanuit een emotioneel neutrale zone te handelen.

  2. Sacrale autoriteit: deze autoriteit komt meestal voor bij Generators en Manifesting Generators en daarbij is je onderbuikgevoel volgen het belangrijkste.

  3. Splenic autoriteit: dit vertrekt vanuit een zeer snel en instinctief weten van je lichaam samen met de scherpe zintuigen. Je weet iets in het moment zelf, ervoor of erna is de ingeving al weg.

  4. Ego/Hart Projected autoriteit: dit is een autoriteit die enkel sommige Projectors kunnen hebben. Zij bloeien helemaal op in de materialistische wereld en zij mogen echt hun verlangens en impact afmeten aan hun roem, succes, bezittingen of een combinatie van deze elementen.

  5. Ego/Hart Manifested autoriteit: dit is een autoriteit die enkel sommige Manifestors kunnen hebben. Net als bij de vorige autoriteit, gaat het over succes en impact hebben op materialistisch vlak.

  6. Self-Projected autoriteit: ook dit is een autoriteit die sommige Projectors kunnen hebben. Zij mogen hun innerlijke stem gebruiken om vragen te stellen aan zichzelf bij het ontvangen van uitnodigingen.

  7. Soundingboard / No inner autoriteit: dit is de laatste autoriteit die sommige Projectors kunnen hebben. Mensen met deze autoriteit mogen anderen die hun dichte kring zitten gebruiken als klankbord om de eigen beslissingen en overwegingen aan te vertellen.

  8. Lunar autoriteit: deze is puur en alleen voor de Reflectors onder ons. Sommige dagen zullen ze zich als een Generator, Projector of Manifestor voelen door de transits van de planeten. Zij mogen dus echt alle maanfases en gevoelens die opkomen doorvoelen voor ze een beslissing kunnen nemen.

Human Design stelt eigenlijk dat je je eigen autoriteit kunt worden en niet afhankelijk hoeft te zijn van autoriteiten van buitenaf om je beslissingen te maken. Denk aan je opvoeding en omgeving, overheden in alle vormen, die je mogelijk gestuurd hebben om beslissingen puur vanuit je hoofd, je mind, te nemen. Je innerlijke autoriteit is puur lichaamsbewustzijn en daar liggen echt alle antwoorden waar je naar op zoek bent. You really do you!

Zo zal het volgen van je strategie en luisteren naar je innerlijke autoriteit ervoor zorgen dat je meer harmonische relaties met jezelf en anderen kan onderhouden.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Dit was deel 1 van de blogpost om te beginnen met Human Design.

Deel 2 van de blogpost staat ondertussen al online en kan je hier lezen.

Info over jouw design kan ook tot jou komen in een reading - dit is een persoonlijke lezing of aanschouwing van jouw blauwdruk. Indien je nu al geprikkeld bent om een reading bij mij te boeken, lees verder op deze pagina.

Previous
Previous

Beginnen met Human Design - Deel 2

Next
Next

Over deze Manifestor en lichtverbinding